top of page
  • Zenit Iskola

Szövegesen értékelünk

Frissítve: 2023. ápr. 7.

A Zenit Általános Iskolában fontosnak tartjuk, hogy értékelésünk folyamatos és személyre szabott legyen. A rendszeres objektív mérések eredményein felül félévkor és év végén írott szöveges értékelést kapnak diákjaink. Ez lehetőséget ad arra is, hogy az eredmények mellett a hiányterületekre is felhívjuk a figyelmet, illetve az egyéni fejlődést is elismerjük és támogassuk. Úgy gondoljuk egy ilyen részletes értékelés sokkal hasznosabb a gyerekek és szüleik számára is, mint amit egy-egy érdemjegy adhatna, hiszen jobban szolgálja a gyermek fejlődését. Az értékeléseket a szülők, gyermekek és pedagógusok közösen beszélik át, az első félévben éppen a mai napon.


Néhány név nélküli részlet korábbi félévi és év végi Zenites értékelésekből (az érintettek engedélyével):


Magyar nyelv és irodalom


Az olvasás órákon szorgalmas vagy, az írástól sokszor tartasz, félsz. Szókincsed gazdag. A hallott szöveget jól megérted. Kiejtésed megfelelő. Bátran és sok mindenről tudsz beszélni, ritkán vagy szégyenlős. Folyamatosan képes vagy olvasni, hangosan is, szavak szintjén. Nagyon nagy dolog, hogy a szótagolást kezded elhagyni, és mint a felnőttek, akár mondatokat is elolvasol. Betűismereted kiváló. A meséket, történeteket szereted hallgatni, elképzelni, de kevés a türelmed hozzá. Választékos a beszéded. Írásképed szép, nagyon sokat erősödött a kezed, fejlődtél. Eleinte egy-egy betű is elfárasztott, ma már oldalakat is tudsz írni. A betűid olvashatók. A betűkapcsolásod nem mindig szabályos, de ne izgulj, most ezt is meg fogod tanulni kellő szorgalommal, akarattal. Az írástempód megfelelő. Szövegértésed jó, a verseket könnyen megjegyzed. Mindig gyorsan dolgozol, ennek megvan az előnye, hátránya. Szívesen segítesz társaidnak. Büszke vagyok rád!

Ének-zene


A zene fontos szerepet játszik az életedben. Ha ideges vagy, jókedvű, fáradt, vagy álmodozó, mindig dúdolgatsz, énekelsz. A dalszövegekre jól emlékszel. Szép, tiszta énekhangod van. Jó a ritmusérzéked, szeretsz hangszereken játszani. Szívesen tanulsz új dalokat, de a régebbieket is örömmel ismételgeted. Maradj ilyen!

Testnevelés


A mozgás nem tartozik a kedvenc tevékenységeid közé. A testnevelés órákon biztatni kell, de még így is változó a hozzáállásod. A csapatjátékokban tudsz együttműködő lenni, de van olyan is, hogy nem szívesen veszel részt bennük. A labdakezelésed bizonytalan, a tornagyakorlatokat kevés segítséggel képes vagy megcsinálni. Igyekezz többet mozogni, futni, tornázni, hogy ne csak az eszed, szíved, hanem a tested is erősödjön, hiszen azért is Te vagy a felelős!

Szorgalom


A tanulásban aktív, érdeklődő és kötelességtudó lettél. Nem mindig volt ez így, de ahogy ügyesedtél, okosodtál, úgy erősödött meg a figyelmed, koncentrációd is. Nagyon gyors észjárású vagy. Átlag feletti a szókincsed, matematikai logikád, verbális kifejezőkészséged, érzelmi intelligenciád. Ezekért tenned kell neked is. Tanulással, gyakorlással, figyelemmel. Munkáid mindig tükrözik a hangulatodat, hol gyönyörűek, hol gyűrött, maszatos, kapkodós lapok. De egyre többször le tudod győzni a nyűgös, fáradt részedet, és sokkal többször jellemez szorgalom, munka és tudás téged. Kreatív vagy minden területen. Ritkán szorulsz segítségre, de ha igen, akkor bátran kéred azt. Munkáidat egyre többször elkészíted, sosem adod fel. Felszerelésed hiánytalan, igyekszel mindenedre vigyázni.

Rajz


Szerintem a legtöbb fajta rendőrállomást te rajzoltad idén az országban és te kevered a legszebb aranyszínt. Ügyesen, pontosan használod az eszközöket, tisztán, következetesen dolgozol. Nyáron figyeld meg magadat és az embereket és próbáld minél részletesebben lerajzolni. Kezdd mondjuk az arcoddal.

Másodikosaink már magukról is írnak tantárgyanként egy-egy mondatos értékelést, ezzel is megerősítjük őket az önreflexió fontosságában. Szintén másodikos kortól kérünk a szülőktől is értékelést, amiben jól megmutatkozik, hogy ők miként látják a gyermek fejlődését. Ezek együtt a pedagógus értékelésével teljes képet adnak arról, hogy milyen erőfeszítéseket tettek diákjaink és mennyi lehetőség áll még előttük a Zenit Iskolában.


Gyermeke nem kap ilyen támogatást mostani iskolájában? Átiratkozásra egész évben van lehetőség. 2023/24-es első osztályunkba viszont már csak néhány napig lehet jelentkezni.

bottom of page