top of page
  • Zenit Iskola

Sakk-napot szervezett a Zenit Általános Iskola csapata

Frissítve: 2023. nov. 26.

Az első gödi Zenit Sakk napon a generációk összefogásával tapasztaltuk meg a sakk sokszínűségét. November 18-án, szombaton került sor arra a rendhagyó sakk-programra, amin nem csak a résztvevő gyerekek, de családjuk és maguk a szervezők is sokat tanultak erről az ősi sportágról.


A résztvevő családok gyermekei lelkesen vetették bele magukat a Golden Palace Idősek otthonában felállított sakk-állomások feladataiba. A Zenit Általános Iskola csapata, pedagógusai és önkéntesei játékos feladatokkal, sakk-molyoldával és kvízzel is készültek, az otthon lakói pedig a sakk, ping pong és biliárd asztaloknál várták a résztvevőket egy közös játékra.


A rendezvény vendége, a Magyar Sakkszövetség korábbi elnöke, Szabó László a kültéri óriás sakktáblán játszott a családi csapatokkal, a novemberi zord időjárás ellenére minden gyermek és szülő is tanulhatott a mestertől.


László így mutatta be a sakk szerepét a gyermekek nevelésében: "Bár látszólag a sakk egy individuális dolog, mindeközben ez az egyik legjobb közösség-képző játék, aminek meg lehet találni azokat a formáit, amikor együtt játszunk, élvezzük és elemezzük azt. Fontos a gyerekeknek a sakkot megtanítani, mert az élet olyan fontos szeletét képezi le, amikor egy tábla két ellentétes oldalán állva teljesen másképp látjuk a helyzetet. Az életben rengeteg ilyen helyzet van, amikor meg kell értenünk hogy a másik oldalon állónak is van egy igazsága. Ha a játékosok helyet cserélnek, rájöhetnek, hogy a másik oldalról máshogy látszik ugyanaz a felállás. Szerintem ez a sakk lényege."


Ezzel mi sem tudunk vitatkozni!


A csapatok mindegyike sikeresen vett részt a hat állomás feladataiban, sakk-térképük pedig bekerült az üvegtálba, melyből a program zárásaként kihúztuk a nyertesek nevét. A Golden Palace felajánlásából egy bőségcsomag, az Angyal Balettiskola támogatásából két jegy a Diótörő előadására, a Blade Cafe felajánlásából pedig egy 10.000 forintos ajándékutalvány került kisorsolásra. Köszönjük a nagyvonalú felajánlást támogatóinknak! A sakk kvíz igen izgalmasra sikeredett, a legjobb eredményt elért öt csapatnak külön gratulált az ifjú tehetség, aki összeállította a feladatsort.


Nagyon örülünk az első gödi Zenit Sakk-nap sikerének, és köszönjük minden családnak, akik velünk töltötték a szombat délelőttöt!


Visszajelzések a gyerekektől: “Én még csak otthon sakkoztam eddig az unokatesóimmal, de nagyon tetszett, hogy ennyi ember szeret még sakkozni. És nem is volt unalmas!” “Karácsonyra sakktáblát szeretnék!” “Nagyon szép volt az épület, és jó volt kint sakkozni a kertben!”



bottom of page