top of page
  • Zenit Iskola

Környezetvédelem a Zenitben

Frissítve: 2022. okt. 7.

Iskolánk tanulói és tanárai számára a fenntarthatóság, a környezet és a természet védelme nem üres szavak, hanem a mindennapi élet központi része. Egy olyan új generáció, jövő nevelésében veszünk részt, akiknek feladata, hogy megóvja a Föld még megmaradt természeti értékeit.


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel való közös projektünk eredménye lett, hogy a csodálatos és ritka növények erdőjében, az iskolakertünkben, számtalan madárnak adunk otthont mesterséges etetőinkben, odúinkban. A gyermekek folyamatosan biztosítják a madarak téli etetését is, valamint itatójuk tisztántartását is.


Nem csak a Madárbarát kert, Madárbarát iskola címeket nyertük el a 2021-22-es

tanévben. Hiszen a Zenites gyermekek teknőst gondoznak, növényeket ültetnek, ápolnak az iskola udvarán, de annak termeiben is, sőt a halak gondozása mellett még arra is jutott idejük, hogy részt vegyenek az Iskola Gomba projektben. A termesztett gombákból nagyon finom rántott gomba és gombapaprikás is készült a karácsonyi időszakban.



Az 1.z osztály részt vett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2022-es Happy-projekt hetén, ami az ivóvizet is népszerűsítő program volt. Az iskola elsősei két reklámfilmet is készítettek a víz fontosságáról, melyekkel bejutottak az iskolák közötti versenymezőnybe.


A CseppetSem! program gödi részt vevői is a Zenites tanulók. Ennek lényege, hogy

a használt sütőolajat begyűjtsük és környezetkímélő technika segítségével újra

felhasználhatóvá tegyük. Célunk, hogy a konténer elhelyezésével a gödi lakosság nagyobb részét is be tudjuk vonni a programba.



A Levegő Munkacsoport iskolákkal kötött projektmunkájának is részesei lehetünk, így a gyermekeink vizsgálhatják a levegő minőségét, megtanulva az adatok tudatos felhasználását, jelentését.


A Zenitben igyekszünk a nyitott rendezvényeinken is képviselni, népszerűsíteni a fenntartható, az ökoszisztémával együttműködő életmódot. Nagy Réka "Ökoanyu" a decemberi Zenit Zöld Karácsony rendezvényén mutatta be először vidéken első, gyermekeknek szánt könyvét, a Bolygómentő Kézikönyv Szuperhősöknek-et, valamint a Zenit adott otthont a Gödi Kismamaklub által szervezett Jótékonysági ruhabörzének is.


A papír újrahasznosítása, a veszélyes hulladékok gyűjtése, vagy a szelektív hulladékgyűjtés mellett iskolánk cica és kutyusbarát, s már egy gerlepár is állandó lakója a kertnek. 🐸

bottom of page