top of page
  • Zenit Iskola

Megszólaltunk zenei anyanyelvünkön - Paár Julcsi a Zenitben járt

Frissítve: ápr. 9.

A Szülők és pedagógusok műhelye a Zenitben már harmadik éve ad lehetőséget a szülőknek, pedagógusoknak és fejlesztő szakembereknek közös élményekkel, tanulással kapcsolódni, megismerni a rendszer “másik oldalát”, méghozzá napjaink legfontosabb és legizgalmasabb pedagógiai és nevelési szakembereinek vezetésével.

Februárban újra muzsika szólt a szombati workshopon, Paár Julcsi zeneterapeuta, zenepedagógus és előadóművész jóvoltából. A bő kétórás közös tanulás és munka középpontjában a zenei anyanyelvünk, önmagunk és közös értékeink kifejezése állt.

A workshop egy elméleti bevezetővel indult, ami hasznos, követhető és tanulságos volt minden résztvevőnek, zenei és pedagógiai háttértől függetlenül. A ráhangolódás is elindult, már egyre izgatottabban vártuk, hogy végre kezünkbe vegyük a hangszereket, amelyek között a jól ismert dobokon, xilofonokon és triangulumon kívül olyan különleges darabok is voltak, mint az esődob, a résdob, vagy a koshi harangok.

Felnőttként “idegenek” előtt zenélni még annak is kihívás, aki tanulta a zenét, de Julcsi finom rávezetésével egészen természetesen folyt a munka, a négy természeti elem megjelent a hangszerek által, majd tényleg minden gátlást levetkőzve, egy közös énekes-hangszeres improvizációban is. A megélés katartikus volt, ezt követően pedig el tudtuk mélyíteni, tudatosítani a tanultakat, így akár szülőként, akár szakemberként számos technikát tudunk becsempészni Julcsi repertoárjából a mindennapjainkba.

Paár Julcsi az univerzális népzenén, a zenei anyanyelvünkön keresztül kapcsolódott hozzánk, és nagy reményünk, hogy ez a kapcsolódás folytatódik a jövőben is, magunkért, gyermekeinkért, tanulóinkért!

A 2023-24-es évadban még négy alkalommal kerül megrendezésre a Szülők és pedagógusok műhelye a Zenitben, kövessétek a programot a https://www.zenitiskola.hu/műhely oldalon!



bottom of page