top of page
  • Zenit Iskola

Levegőminőség mérés a Zenitben

A Levegő Munkacsoport az Európai Éghajlati Alap (ECF) támogatásával a Mérj Velünk 2.0 programjában idén 200 magyarországi iskola vehetett részt, ehhez csatlakoztunk mi is, Zenitesek.


Levegőminőség-mérő gépet kaptunk és szereltünk fel, hogy a gyerekek, felnőttek applikáció segítségével a levegő szállópor (aeroszol, pontosabban PM10 és PM2,5) tartalmát mérhessék kültéren. A programban a közösségi részvétel mellett a tananyagba építhető ismereteket, játékokat kínál fel a Levegő Munkacsoport, így a mért, kapott adatokkal kísérleteket, kutatásokat végezhetnek a kicsik-nagyok, és még információkat is szerezhetnek a környezet védelmével kapcsolatosan.



A program ajánlásait követve a mérőnk megjelenik a Sensor Community térképén (világszerte 14 241 mérőpont egyikeként, városunkban elsőként), az OpenSense Map-en (világszerte 9 860 mérőponthoz csatlakozva, városunkban elsőként) és a MetNet adatbázisában (országosan 67 mérőpontból városunkban másodikként, adataink a fenti képen láthatók).


A Mérj Velünk 2.0 programban bárki vásárolhat otthonra is saját mérő készüléket, a beüzemelésben a Levegő Munkacsoport részletes útmutatója segít.



bottom of page