top of page

szept. 23., Szo

|

Zenit Iskola

Saáry Eszter - Feszültség- Stressz- és Traumaoldó gyakorlatok - Szülők és pedagógusok műhelye a Zenitben

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Saáry Eszter - Feszültség- Stressz- és Traumaoldó gyakorlatok - Szülők és pedagógusok műhelye a Zenitben
Saáry Eszter - Feszültség- Stressz- és Traumaoldó gyakorlatok - Szülők és pedagógusok műhelye a Zenitben

Idő és helyszín

2023. szept. 23. 10:00 – 12:00

Zenit Iskola, Göd, Madách u. 40, 2132 Hungary

Az eseményről

Szakmai programunk

A TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise), magyarul Feszültség-, Stressz- és Traumaoldó gyakorlatok egy testközpontú technika. Van aki mozgásszervi nehézségekkel, testi tünetekkel, és van, aki pszichés vagy életviteli elakadásokkal jön TRE®-re. Lehetnek stressz szituációk, vagy traumák is, mindegyik kezelhető.

A TRE® egy neurofiziológiai folyamat, és általában 5-6 alkalom után el lehet kezdeni egyedül is gyakorolni otthon. Addig is megtanuljuk az önszabályozás és öngondoskodás művészetét, a testérzeteink érzékelését és észlelését, a velük való együttlétet és a testünk természetes bölcsességébe való bizalmat. Engedjük, hogy befejeződhessenek azok a testi folyamatok, amikre a múltban valamiért nem volt lehetőség, és közben visszatérünk a testünkbe.

A testtel való munkával a legmélyebb rétegeinkhez tudunk eljutni, ami másképp nem hozzáférhető. A TRE®-ben nem értelmezünk, nem kell feleleveníteni korábbi élményeket. Mindezt egy biztonságos és szelíd módon, ami az ösztönös rezilienciánkat hívja meg.

A lefagyási válaszreakciónk sokszor észrevétlen és ösztönös, ami többek között életmentő is tud lenni, pl. a fájdalomcsillapító hatása miatt. Viszont az lenne az egészséges, ha ezt követően vissza tudnánk térni a stressz/trauma előtti idegrendszeri állapotba. Ennek a természetes folyamatnak a segítésére való a neurogén remegés, amit a vadon élő állatoknál megfigyelhetünk: amikor elmúlik a veszély kirázzák, kivibrálják magukból a felesleges energiát, így nem traumatizálódnak, reziliensek maradnak.

Alappillérei: öngondoskodás és önszabályozás. Növeli a testtudatosságot és az énerőt. A test bölcsességére és természetes folyamataira épít, ezeknek ad teret.

Bővebben:

https://humanpraxis.hu/tre

https://divany.hu/eletem/tre-modszer-remeges-solyom-anna-interju

Előadónk

Saáry Eszter egyéni és csoportos keretek között dolgozik a komplex művészetterápia módszerével és TRE®-vel (testorientál stressz-, feszültség-, és traumaoldó gyakorlatok), valamint az Impro Painting workshopok megalkotója és csoportvezetője. 2015 vége óta már önálló rendszerben dolgozik. Ezt megelőzően pszichopedagógusként dolgozott egy gyógypedagógiai módszertani intézményben súlyosan veszélyeztetett, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel. Pályáját 2008-ban pszichiátriai terheltséggel élő felnőttek művészeti csoportjainak vezetésével kezdte. Bővebben: https://humanpraxis.hu/

A szülők és pedagógusok műhelyéről

Szülők és pedagógusok műhelye (korábban Fejlesztők Napja) sorozatunkban a 2023/24-es tanévben is minden hónapban, egy előre meghirdetett időpontban tartanak az előadások a Zenit Általános Iskola (2132, Göd, Madách utca 40.) nagytermében. A meghirdetett előadás sorozatunkra felkért előadók egytől egyig kiváló szakemberek az oktatás, a tanárképzés, a kutatás különböző területeiről.

A részvétel ingyenes, de a honlapunkon az eseményre regisztrációhoz kötött, a limitált férőhely miatt!

Célunk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is sok szülő, nagyszülő, pedagógus és segítő szakember találkozhasson, kapcsolatot építhessen, szakmailag is gazdagodhasson, amivel hozzájárulhat a gyermekek, gyermekei fejlődéséhez.

Esemény megosztása

bottom of page