top of page

nov. 10., Cs

|

Zenit Iskola

Prof. Dr. Gyarmathy Éva: Az atipikus fejlődés is normális - Fejlesztők napja a Zenitben

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Prof. Dr. Gyarmathy Éva: Az atipikus fejlődés is normális - Fejlesztők napja a Zenitben
Prof. Dr. Gyarmathy Éva: Az atipikus fejlődés is normális - Fejlesztők napja a Zenitben

Idő és helyszín

2022. nov. 10. 17:00 – 19:00

Zenit Iskola, Göd, Madách u. 40, 2132 Hungary

Az eseményről

Előadónk Prof. Dr. Gyarmathy Éva klinikai és nevelés lélektani szakpszichológus, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa, egyetemi tanár, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója, több egyetemen óraadó. Harminc éve foglalkozik a neurodivergens fejlődéssel, így az átütő vagy többszörös különlegességű tehetség, a tanulási, figyelem, hiperaktivitás és autizmus zavar spektrumok területekkel. Megalapította az Atipikus Fejlődés Módszertani Központot, és szakmai támogatásával a gyakorlatban is megjelennek a 21. század kihívásainak megfelelő módszerek.

Előadásában az atipikus fejlődéssel foglalkozik. Kimutatottan növekszik az atipikus fejlődésű gyerekek aránya – tanulási, figyelem, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar. A sokszor nem nyilvánvaló eltéréseknek csupán a töredéke kap diagnózist, de ez is felesleges, ha nincsen mellé megfelelő ellátás. A megoldás az atipikus gyerekek fejlesztésében és tanításában az atipikus módszerek használata. Ezek a módszerek viszont csak a kultúrától eltávolodott oktatás számára atipikusak, egyébként az idegrendszer érését fejlesztő mindennapi tevékenységekben is megtalálható lehetőségek, például a mozgás, művészetek, stratégiai játékok tanításba építése, valamint a tanulás természetes útjainak követése.

Nem létezik a minden gyerek számára kedvező homogén oktatás, de korábban jobban közelített a gyerekek fejlődési sajátosságaihoz az iskola elvárása. Jelenleg azonban az oktatás túl sok gyereket rángat ki a komfort zónájából, és nem segíti, hogy megküzdjenek a számukra messze nem optimális környezettel. A rendszerbe nem illő gyerekeknek diagnózisokat adni nem megoldás, mert hamarosan az atipikus lesz a tipikus, így inkább a tanulást támogató módszereket kell átgondolni. Most, amikor a gyerekek abban különböznek a korábbi gyerekektől, hogy egymástól nagyon különböznek, lehetetlen egyféle módon sikeressé tenni őket. A diverzitás természetes, és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára is természetessé kell váljon a sokféleség: sokféle gyerek, sokféle módszer.

Fejlesztők Napja sorozatunkban a 2022/23-as tanévben is minden hónapban, egy előre meghirdetett csütörtöki napon, délután 17-19 óráig tartanak az előadások a Zenit Általános Iskola (2132, Göd, Madách utca 40.) nagytermében. A meghirdetett előadás sorozatunkra felkért előadók egytől egyig kiváló szakemberek az oktatás, a tanárképzés, a kutatás különböző területeiről.

A részvétel ingyenes, de a honlapunkon az eseményre regisztrációhoz kötött, a limitált férőhely miatt!

Célunk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is sok szülő, nagyszülő, pedagógus és segítő szakember találkozhasson, kapcsolatot építhessen, szakmailag is gazdagodhasson, amivel hozzájárulhat a gyermekek, gyermekei fejlődéséhez.

Esemény megosztása

bottom of page