top of page
  • Zenit Iskola

Kalandos tavasz az első osztályban

Frissítve: máj. 25.

A március-április is igazán tartalmasan telt az 1.z. osztály életében. Sok új betűt megtanultunk írni és olvasni, de sokaknak már olyan jól megy az olvasás, hogy a könyvtárból kölcsönzött első kis "regényeiken" is túl vannak. Sőt, van aki saját maga is írt már mesét, saját illusztrációkkal, vagy készített képregényt vicces szövegekkel.


Gyakran olvasunk olvasópárokban, ilyenkor az, aki már gördülékenyebben olvas segíti azokat, akiknek még nehezebben megy. Ez amellett, hogy hasznos, nagyon jó kis csapatépítő feladat is. Nagyon szépen tudják már egymást segíteni a gyerekek ilyen helyzetekben. Matekból is egyre többször kerülnek elő az elgondolkodtató, a megszokott feladatoktól eltérő logikát igénylő fejtörők. Ezeket a kihívásokat is nagyon szeretik a gyerekek. 


A költészet napját rendhagyó módon ünnepeltük a Zenitben, megnyitotta kapuit Trudi néni finomságokkal teli boltja, ahol verssel lehetett vásárolni. Aki elmondott egy verset, választhatott valamit a boltból, és az is kikerült a faliújságra, hogy mik a kedvenc verseik a tanítóknak.


Két érdekes és tanulságos interaktív előadáson vehettek részt a gyerekek, ahol megtanulták a helyes fogápolás szabályait, illetve azt, hogy mit jelent a lelki egészség.


A Kolibri színházban megnéztük a bérletünk utolsó előadását is, a Bors nénit. Csakúgy, mint a többi darab ez is nagy élmény volt. A Húsvétra készülődve Trudi nénivel gyönyörű tojásokat festettek, nyuszis képeket készítettek, dalokat, mondókákat tanultak.


A szünet előtti projekthetünk a "Varázslatos helyszínekről" szólt. Voltak tematikus óráink a témával kapcsolatban. Megtanulták angolul is a varázslatos lények és helyszínek neveit, segítettünk a manóknak megkeresi a betűket, amiből sok-sok értelmes szót alkottunk, majd le is írtuk őket. Az egész iskola együtt készített egy kiskunyhót fűzfavesszőből, ami most is kedvelt kuckózós játszóhelye a gyerekeknek.

Elkirándultunk a Sződligeti mesetóhoz is, ahol útközben lelkesen keresték a kincskereső lapokon szereplő dolgokat. A tavat körbesétáltuk, csapatonként építettek manóházakat és volt egy kis matekos játék is a fák között.


Ellátogattunk a fővárosi Szabó Ervin könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárába is, ahol részt vettünk egy Darts Matek nevű foglalkozáson, és megcsodáltuk a könyvtár csodálatos olvasótermeit. Ez egy interaktív könyvtárhasználati foglalkozás volt a matematika világában elmerülve. A matematikai alapképességek és fejszámolás mellett a koncentráció, memória, kombinációs logika, sőt a szem-kéz koordináció is fejleszthető a program használatával. 


A foglalkozás előtt a Múzeumkertben található Pál utcai fiúk tematikájú játszótéren is voltunk, ahol a klassz játékok mellett kipróbáltuk a klasszikus "golyózást". Természetesen tömegközlekedéssel utaztunk mindenhova, amit a gyerekek nagyon élveztek, és már rutinosak is benne. 


Április végén egy egész hétig foglalkoztunk a fenntarthatóság témájával, amit különösen fontosnak tartunk. Sok érdekes programmal, foglalkozással készültünk a gyerekeknek. Foglalkoztunk az egészséges étkezés témájával, a szülök jóvoltából  beküldött zöldségekből és gyümölcsökből vitaminportát készítettünk. Ellátogatott hozzánk egy méhész, aki a méhek különleges életéről mesélt. Játékos foglalkozást tartottunk a szelektív szemétgyűjtéssel kapcsolatban, és az egész iskola együtt indult szemetet szedni a környéken. Egész héten készítettünk különböző alkotásokat, amiknél az újrahasznosítás volt a fő szempont. Ültettünk a magaságyásba, aminek izgatottan várjuk majd az eredményét. Terveztünk egyedi kukásautót és szemétszedő kesztyűt is. Pénteken egy különleges kiállítást rendeztünk, amin a családok által hulladékból készített állatokat lehetett megtekinteni. Igazán kreatív, egyedi alkotások születtek!
Comments


bottom of page